SPRIEVODCA ESPRESSOM

Zistite viac o talianskom kráľovi káv: fakty o espresse.
coffe

Espresso, všeobecne známe aj ako „čierna káva“, je husté a krémové.

Pôvod názvu je zahalený rúškom tajomstva. Doteraz nejestvuje zhoda, či pochádza zo slova „express“, čiže rýchlosť, alebo „pressione“, čiže pod tlakom.

Dejiny tohto nápoja siahajú viac než 100 rokov do minulosti, keď vynálezca Luigi Bezzera v Miláne vytvoril parný tlakový kávovar.

Na kvalitu espressa má vplyv viacero faktorov:

  • Kvalitné a dôkladne vybrané suroviny: kávové zrná.

  • Pri zmesiach je vhodnejší vyšší podiel kávy arabica.

  • Čistá voda bez chlóru a iných látok, ktoré by mohli mať vplyv na chuť – preto majú kávovary integrovanú funkciu na úpravu vody.

  • Čerstvo namleté kávové zrná v správnom množstve podľa zvoleného typu kávy.

  • Správne nastavenie mlynčeka.

brazil

CRÉMA, KORUNA ESPRESSA

Korunu espressa tvorí créma. Skladá sa hlavne z oxidu uhličitého a vzduchových bubliniek, v ktorých sú zachytené prchavé aromatické zlúčeniny. Obsahuje tiež emulgované tuky a lipidy. Aj keď to môže znieť neuveriteľne, všetky tieto látky sa nachádzajú v hnedastej vrchnej vrstve espressa.

Ako vzniká crema? Keď sa horúca voda dostane pod tlakom do kontaktu s mletou kávou, voda emulguje tuky v káve a nasýti ich oxidom uhličitým. Výsledkom je veľké množstvo mikrobubliniek, ktoré tvoria crému.

Jej vzhľad závisí od obsahu oxidu uhličitého v praženej a mletej káve. Preto farba, chuť a hustota crémy indikujú, či je káva čerstvo pražená.

Ak áno, v káve sa nachádza viac oxidu uhličitého, créma je hustejšia a v ústach nadýchanejšia. Na staršej káve sa vytvorí tenšia vrstva crémy.
brrr

Ups… je vaša créma príliš tmavá alebo príliš svetlá?

creama_light.svg

Svetlohnedá, takmer priehľadná
alebo sotva viditeľná créma:

Káva je príliš stará alebo voda nebola pri príprave dostatočne teplá. Bez chuti a bez charakteru.

creama_dark.svg

Veľmi tmavá, akoby spálená:

Voda bola príliš horúca alebo bol proces extrakcie príliš dlhý. Káva je príliš horká, má nepríjemnú chuť.

creama_none.svg

Žiadna créma...

káva je príliš stará alebo mlynček na kávové zrná nemá vhodné nastavenie (príliš hrubé mletie, príliš rýchla extrakcia

how-to-drink

AKO SI VYCHUTNAŤ ESPRESSO?

Pohárik čistej vody podávaný s espressom ľudí stále mätie. Väčšinou si myslia, že keďže káva dehydruje, máte ju vodou zapiť. To však nie je pravda! Voda má pred konzumáciou kávy neutralizovať chuťové poháriky v ústach, aby im nič nebránilo spracovať explóziu chutí po dúšku kávy.

Ďalšou hádankou je, prečo sa k espressu dáva lyžička, aj keď si ho zákazník objedná bez cukru.

Predsa na zamiešanie kávy. Počas podávania sa totiž créma oddelí od kávy. Pre vyváženú chuť je dôležité ich premiešať a čo najrýchlejšie vypiť.

Samotné espresso je najlepšie piť čo najskôr po príprave, pretože rýchlo stráca chuť. Najlepšie chutí čerstvé.

KÁVOVÁ VEDA:

TEÓRIA „EXTRAKCIE“

Dokonalé espresso si vyžaduje rovnováhu chutí. Proces extrakcie sa dá rozdeliť na tri fázy:

early_current.svg

Prvá fáza, prvých 10 ml

Prvá fáza

silná a kyslastá

medium_current.svg

Druhá fáza, druhých 10 ml

Druhá fáza

sladká a vyvážená

late_current.svg

Tretia fáza, tretích 10 ml

Tretia fáza

vodnatá a horká

OCHUTNAJTE NAŠU NOVÚ ZMES KÁVY FRESH CORNER A NABITE SA ČERSTVOU ENERGIOU

Svieža energia v novej zmesi kávy

Ochutnajte našu novú kávu Fresh Corner na čerpacích staniciach Slovnaft v dvoch verziách – prémiovú 100 % kávu arabica z Brazílie s jemným chuťovým profilom a lahodnú výberovú zmes, ktorá spája podmanivú arómu kávy arabica s bohatou chuťou kávy robusta.

VIAC O

Cesta kávy do vašej šálky

Viete, ako sa závan čerstvej arómy dostane z kávových plantáží v Brazílii až do vašej šálky?

Kliknite a spoznajte 10 krokov cesty našej kávy:

VIAC O

Tip ku káve

Spolu chutia najlepšie

Ochutnajte k lahodnej káve chrumkavý hotdog alebo niektorú z našich čerstvo pripravených bagiet na našich čerpacích staniciach s občerstvením Fresh Corner.

Stiahnite si aplikáciu Slovnaft Move a užívajte si Fresh Corner zľavy